Sase lucruri care nu se curata cu otet

Credeai ca orice se curata cu otet? Asa ma gandeam si eu pana sa aflu ca trebuie sa ma gandesc de doua ori inainte de a curata cu substanta “minune” anumite suprafete.

Eram un mare fan al otetului in arsenalul pentru curatenie, considerandu-l minunat pentru indepartarea petelor, pentru improspatare, pentru curatarea ferestrelor si in multe alte activitati. Si de ce nu? Este un produs ieftin si in totalitate natural. Insa otetul este, de asemenea, acid, ceea ce inseamna ca nu se poate folosi chiar peste tot.

Am invatat din proprie experienta ca trebuie sa sari pe aceste locuri:

Blaturi din granit si marmura – Acidul din otet poate ataca piatra naturala. Iar acesta este un lucru sustinut de laborantii de la Institutul de Cercetare si Menaj. Folositi un detergent lichid delicat de vase si apa calda, in schimb.

Pardoselele din piatra si gresie. La fel ca si blaturile, piatra naturala din baie nu este foarte prietenoasa cu acidul din produsele de curatare, cum ar fi otetul si lamaia. Evitati, de asemenea, amoniacul si achizitionati un sapun special de curatat piatra sau folositi detergent de vase si apa.

O pata de ou. Daca ati scapat un ou pe podea, sau va gasiti casa ori masina vandalizata de adolescenti nebunatici ca-n filmele americane, nu este suficient otetul pentru a curata. La fel ca atunci cand este fiert, aciditatea poate duce la coagularea oului, ceea ce face pata mai dificil de eliminat.

Fierul de calcat. Otetul poate deteriora componentele interne ale unui astfel de electrocasnic. Deci, nu turna otet nici pentru improspatare, nici pentru curatare. Pentru a pastra fiarele de calcat departe de pericolul calcifierii, goliti-le complet dupa utilizare si urmati instructiunile de curatare indicate de producator in cartea tehnica.

Pardoselile din lemn. Ete inca o chestiune asupra careia inca se discuta. Unii proprietari gasesc ca solutiile cu otet curata lemn de esenta tare, daindu-i un luciu frumos, in timp ce altii raporteaza daune serioase. Sfatul meu? Utilizati o formula speciala pentru curatarea lemnului de esenta tare. Dar daca doriti totusi sa incercati cu otet, diluati-l intotdeauna cu apa si testati-l pe un loc discret inainte de a aborda o camera intreaga.

Anumite pete dificile – Puteti incerca si asa, insa petele de iarba, cerneala, inghetata si sangele nu vor iesi cu otet simplu. Astfel de pete nu raspund la acid, ci trebuie indeparate cu detergenti special,i cu enzime specifice de lupta impotriva petelor.

Tu la ce folosesti otetul?

Leave a Reply