Piața imobiliară din România în 2018

Piața imobiliară continuă să fie una dinamică indiferent de natura prețului. Natura dinamică este data de cererea de a achiziționa apartamente , însă mulți dintre cei care își doresc acest lucru se bazează pe continuitatea programului de la stat –Prima Casă. Pentru 2018 însă, vestea proastă este că statul a redus cu 20 de procente bugetul alocat acestui program.

Decizia este văzută ca fiind un factor decizional. Programul a fost văzut dintr-o perspectivă foarte bună încă de la început  și garantarea creditului cu ajutorul statului avantajează chiar și la procentul mic de avans ce trebuie plătit de viitorii proprietari. Deși se previzionează  că statul va retrage acest program încă numeroase forme de creditare mai ales pentru că piața de profil a răspuns foarte bine la nevoia de creditare și dispune de numeroase oferte.

Datorită mentalității influențată puternic de cultura orientală, România continuă să fie pe primul loc în Europa când vine vorba de numărul de proprietari față de cel al chiriașilor. 96% este procentul proprietarilor români, față de un procent de 70 așa cum este media pe piaţa din întreaga Europă. Prin urmare, românii sunt în continuare interesați de modalități prin care să posede locuințe indiferent de evoluția  prețului.

Mai mult decât atât, mentalitatea este încurajată în totalitate de bănci pentru că astfel aceștia pot aduce o multitudine de oferte concretizate prin varietate din punct de vedere al modalităților de creditare – totuși asemenea soluții vor fi oferite cu mai multă precauție după decizia luată cu privire la programul inițiat și susținut de stat.

Analiștii sunt de părere că vor avea loc creșteri mari ale prețurilor în 2018, chiar și după ce în anul 2017 evoluția prețurilor a fost una ascendentă cu aproximativ 10 procente.Creșterea nu va mai avea aceași avergură însă în marile orașe vor fi resimțite. Zonele în care s-au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri au fost Clujul urmat de Constanța, Iași și nu în cele din urmă în Brașov; se pot achiziționa apartamente cu 2 camere Brașov la prețul de 59 500 euro la momentul de față.

Centrele de interes se concentrează în continuare în aceleași zone. Din punct de vedere al potențialului de dezvoltare al domeniului imobiliar, capitala se clasează în top ca zonă cu potențial de dezvoltare la nivel atât rezidențial, cât și comercial. Brașov, Cluj și Iași se mențin de asemenea, însă mari interese imobiliare se vor inregistra și în zone precum Oradea, Alba sau Sibiu.

Previziunile în domeniul imobiliar sunt unele clare, va exista o extindere a pieței ținte, se referă la segmental de consumatori cu o anumită educație imobiliară, aceștia cunosc domeniul și sunt la curent cu evoluția. Consumatorii sunt în mod special încurajați de  sistemele de automatizare raportate la case, spații de locuit care reprezintă o inovație pe piața noastră, locuințele inteligente încep să primească recunoaștere din partea consumatorului educat care poate recunoaște  o locuință cu adevărat revoluționară și care va tine cont de aspectele de la nivel calitativ.

Clasa de cumpărători de la nivelul pieței imobiliare se extinde chiar și spre multinaționalele care sunt în continuare interesate de spații de închiriat sau chiar de cumpărat, aici se adaugă și alte instituții și bineînțeles, investitorii străini.

Leave a Reply