Painea mortii – painea care se gateste o singura data pe an

978x0
Funerare rainbow dorobantu va aduce in atentie un ritual pentru cei adormiti care are loc in Mexic. Haideti sa descoperim impreuna ce este painea mortii si daca exista vreo legatura intre ea si coliva pe care o pregatesc romanii.

Daca ati cunoaste o reteta delicioasa pentru o paine pufoasa, aromata si dulce, ati gati-o o singura data pe an?

Cel mai probabil ca da, daca am vorbi despre “Painea mortii”. Aceasta este un aliment cultural important care este legat de Ziua Mortilor (Dia de Muertos) care se sarbatoreste in Mexic (31 octombrie – 1 noiembrie). Probabil ca faceti deja o conexiune cu coliva (pentru comenzi coliva si alte servicii funerare accesati http://funerare-rainbow-dorobantu.ro/) pe care o pregatim noi romanii la inmormantare sau pentru parastas.

Ce reprezinta Painea mortii?
Aceasta paine este o reteta pe baza de aluat cu drojdie, care include flori de portocal, un ingredient pe care cei din Mexic il au de la spaniolii care i-au colonizat acum cativa ani. Florile de portocal sunt parfumate si aromate. Painea mortii are acest nume pentru ca este decorata sub forma unui craniu. Apoi este unsa cu unt sau cu untura si se acopera complet cu zahar. Este parfumata si delicioasa.

Ziua mortilor in Mexic
Aceasta este reprezinta o traditie foarte eclectica ce a ajuns in credintele mexicanilor in urma casatoriilor dintre ei si spaniolii care au colonizat Mexicul. Mexic a fost colonie a Spaniei timp de 300 de ani, timp in care aceste doua forme de religie s-au amestecat.

Ce reprezinta Ziua mortilor pentru oamenii de azi din Mexic?
Familiile mexicane isi doresc sa reinvie o legatura cu cei care au trecut la Domnul si ei cred ca se afla intr-o alta lume. In timpul acestei zile se crede ca cei morti vin din acea lume alaturi de familia de aici si petrec putin timp cu cei dragi. Noaptea de 31 octombrie reprezinta ziua sufletelor mici sau copiii care au plecat prea devreme din aceasta viata. A doua zi, este ziua celor care au decedat la o varsta inaintata.

In aceasta zi dedicata mortilor, mexicanii merg la cimitir si curata mormintele. Acelasi lucru se intampla si la romani de obicei inainte de Paste sau de o sarbatoare importanta. Dar mexicanii improvizeaza un mic altar in casele lor, un altar in care aduc cateva elemente dragi folosite de cei pe care i-au iubit cu adevarat. Daca persoana care a murit era fumatoare, ei pot pune acolo tutun. Dar cel mai important lucru este ca vor gati mai multe feluri de mancare alaturi de painea mortii, mancare pe care o vor duce la cimitir unde vor ramane pentru a-i jeli pe cei adormiti. Canta si aprind lumanari.

funerare-rainbow-dorobantu.ro va sta la dispozitie pentru orice alte detalii legate de servicii funerare.

Leave a Reply