Divortul cu copii

Despartirea este foarte greu de acceptat si este cu atat mai greu de acceptat pentru copii. Copiii parintilor divortati simt ca au fost loviti cel mai tare de sfarsitul relatiei parintilor lor. Unii sunt obligati sa locuiasca cu noua consoarta a parintelui care s-a mutat sau unii deplang pierderea unui parinte care s-a mutat dintr-o data. Altii, trebuie sa convietuiasca cu parintii care nu mai pot face fata sarcinilor zilnice cum ar fi efectuarea temelor sau pregatirea meselor pentru copii lor.

Multi copii poarta cu ei cicatricele divortului parintilor pana cand devin adulti, rani care nu ar fi trebuit sa fie suferite de la inceput. Insa multi parinti ar putea opri daunele care ar putea fi provocate prin controlarea propriului comportament inainte ca cerneala sa se usuce pe actele de divort.

divort-custodie-copiiO prima greseala care se face in cazul divortului cu copii este aceea ca parintii fac din copii lor mesageri. Cu alte cuvinte, prea multi parinti incearca sa comunice prin intermediul copiilor lor, fapt care le cauzeaza acestora un stres emotional si ii forteaza sa negocieze o situatie pe care parintii lor nu o pot stapani. De aceea, e-mailul este o unealta excelenta in zilele noastre pentru a comunica intre fostii soti. Aceasta metoda permite de asemenea sa comunicati problemele referitoare la cresterea copiilor dumneavoastra fara sa intrati in zonele negative si sa deschideti ranile vechi. In plus, acesta ofera posibilitatea inregistrarii mesajului ceea ce se poate constitui ca proba la tribunal, asa ca parintii au tendinta de a fi mai grijulii atunci cand il folosesc. Daca doriti sa vorbiti cu fostul sau fosta la telefon sau in persoana, concentrati-va pe ceea ce aveti de comunicat si nu cadeti in capacana de a va mania si a vorbi rastit sau a aduce injurii.

O alta greseala care se face adesea este sa faceti din copilul vostru un terapeut personal. Adolescentii, in special, vor sa aiba controlul, iar divortul le intoarce lumea pe dos. De aceea nu este bine sa cadeti in capcana impartasirii detaliilor referitiare la divortul dumneavoastra sau sentimentele dumneavoasta de manie fata de fostul partener, copiilor. Propria lor anxietate si nevoie de control ii va face pe acestia sa para intelegatori la greutatile prin care dumneavoastra treceti. Cu toate acestea dumneavoastra trebuie sa fiti parintele. Incercati sa gasiti ajutor din exterior, faceti terapie daca este necesar si mentineti aceste granite. Daca faceti din copilul dumneavoastra un confesor nu faceti decat sa ii provocati greutati.

La final, incercati sa va intelegeti copiii. Acestia simt nevoia de a fi intelesi iar dupa un divort ei pot deveni foarte confuzi. Ascultati-I si nu le spuneti ce sa gandeasca. Poate fi dificil, dar nu incercati sa criticati fostul partener de viata deoarece poate fi o critica adusa propriului copil care este jumatate atasat de fostul partener.

Leave a Reply