Bluza romaneasca pentru femei o importanta sursa de inspiratie

Marie Ventura – un stalp al Comediei Française care a depasit-o pe faimoasa Sarah Bernhardt si a devenit actrita memorabila in cele mai bune piese clasice de Corneille, Racine sau Molière era romanca si purta ie. Iti recomandam sa cauti pe site bluze ie de dama pe site-ul Iiana.

Nu o uitam nici pe fascinanta Elvira Popescu, contesa de la Foy, care mai intai la Théatre du Colombier si mai tarziu la Comédie Française, a incantat publicul pentru rolul sau in “Ma Cousine de Varsovie” si a devenit cunoscuta sub numele de Fecioara de la Teatru. Popesco a jucat cu Sacha Guitry in “Paradis Perdu”.

Razboiul a pus capat acestei fertilizari incrucisate intre Romania si cercurile literare si artistice pariziene, la fel cum legatura naturala care exista intre Romania si vest a fost distrusa de Cortina de Fier. Tara se indrepta spre o perioada intunecata de cenzura ideologica, intemnitari si exterminari, care au durat 50 de ani.

Dar bluza ramane! a fost o cale lunga lansata de femei in epocile Dada si Surrealist si a fost adoptata din nou de catre descendentii lor hippy, Baba, apoi Bobo.

Henri Matisse (1869-1954), faimosul pictor francez cunoscut pentru culorile sale luminoase si intense, a fost fascinat de costumele populare romanesti, in special de bluzele specifice numite “ie”. Incepand cu anul 1940 a creat o serie de tablouri cu femei imbracate in bluze romanesti.

Panza trebuie sa fi fost discutata cu prietenul sau, pictorul roman Theodor Pallady (1871-1956). Prietenia lor a revenit in perioada in care studiau artele la Ecole des Beaux Art din Paris. In corespondenta sa, Matisse ii va insoti scrisorile prin schite si il va folosi pe Pallady ca pe un consilier sonor.

In acest context, tema bluzei romanesti devine mai semnificativa. Pictata in 1940, cea mai intunecata perioada din timpul celui de-al doilea razboi mondial, folosirea culorilor stralucitoare era ca un antidot.

Sa ne inspiram prin picturile sale sau, chiar mai bine, sa ne inspirem din traditia romaneasca. In ceea ce priveste studiul traditiei romanesti: costume populare, ceramica, interior, cu atat mai mult am descoperit cat de mult poate oferi Romania.

De ani de zile romanii nu erau interesati de mostenirea lor, vroiau sa uite de vechile vremuri si sa primeasca stiluri moderne cu brate deschise, aruncand prin usa din spate tot ce apartinea parintilor si bunicilor lor.

Dar incet vad o schimbare: in special, tinerii sunt curiosi de mostenirea lor. Tinerii designeri folosesc elementele traditionale intr-un mod nou si vand peste tot in lume. Este timpul sa ne mandrim din nou de ceea ce avem. Asa ca Matisse ne-a inspirat sa decoram inclusiv casele

Daca incepem sa renovam o casa mica in mediul rural, este important sa nu decora prea mult. Camerele sunt, in general, mici, tavanul nu trebuie sa se inalte: astfel pastrati peretii albi sau foarte deschisi.

Daca incepeti sa va construiti casa la tara, puteti face camerele mai spatioase si adaugati caracterul tipic folosind grinzi de lemn pentru tavan, incercati sa terminati peretii intr-un mod mai natural si mai traditional.

Leave a Reply