Avantaje si dezavantaje ale anvelopelor de iarna

In mare parte mai toate diferentele dintre anvelopele de iarna si cele de vara consista in modul in care acestea au fost fabricate. Pe langa aceste diferente legate de constructie mai exista si cateva legate de pret, cele din urma fiind considerabil mai scumpe decat celelalte, si in acelasi timp considerate a fi anvelopele de performanta, datorita faptului ca ofera o mai buna manevrabilitate, franare cat si accelerare decat anvelopele de iarna.

anvelope-iarnaAsadar, cele ce urmeaza sunt diferentele de constructie dintre anvelopele de vara si cele de iarna. Cauciucul din care anvelopele de vara sunt fabricate permite o mult mai buna aderenta si eficacitate insa doar pe temperaturi de peste 7 grade Celsius, in ciuda faptului ca plaja de rulare este mai redusa decat specificatiile facute de producator. Daca folosesti insa cauciucurile de vara pe temperaturi de sub 7 grade, adica temperaturi la care este contra-indicat sa le folosesti, risti ca autovehiculul tau sa aiba o aderenta mult mai redusa pe carosabil datorita faptului ca cauciucurile anvelopelor de vara se intaresc la temperaturi mai reduse.

In plus, daca folosesti anvelope de vara pe un carosabil acoperit cu zapada, gheata sau umed, risti faptul ca autovehiculul tau nu va face fata conditiilor vremii si in plus acest lucru va solicita din masina mult mai mult. In comparatie cu anvelopele de iarna, cele de vara atunci cand sunt testate pentru performanta lor privind capacitatea de franare, au o capacitate de franare de trei ori mai redusa atunci cand sunt folosite iarna, acest lucru tranducandu-se in faptul ca autovehiculul tau, o data ce ai apasat pedala de franare, se va opri la o distanta de aproape trei ori mai mare, spre deosebire de anvelopele de iarna, lucru care se aplica si in cazul accelerarii. In schimb, daca folosesti anvelopele de vara pe temperaturi si pe timpul vremii mai favorabil, atunci ele se vor dovedi mult mai versatile.

La capitolul aspect, anvelopele de vara difera semnificativ de cele de iarna, in sensul ca anvelopele de vara au suprafata care nu este prevazuta cu adancituri pentru aderenta, iar incrustatiile sunt mult mai reduse. Acest aspect este motivul pentru care anvelopele de vara au o mai slaba eficacitate de franare pe orice alt anotimp decat cel de vara. Cu toate ca anvelopele de iarna sunt mult mai sigure decat cele de vara, si pe deasupra mai sunt si recomandate prin lege, pe perioadele estivale este recomandata utilizarea de anvelope de vara.

Anvelopele de vara, spre deosebire de cele de iarna, necesita un mult mai mic consum al masinii atunci cand aceasta ruleaza pe un carosabil mai favorabil, sunt mult mai potrivite pentru acele zone in care ploua sau ninge foarte rar, cum ar fi acele carosabile uscate, iar pe deasupra, sunt mult mai flexibile.

Leave a Reply