Acte si formalitati necesare in cazul unui deces

Decesul unei persoane apropiate presupune mult mai multa munca si efort depus decat ti-ai imaginat. Aparent, atunci cand te gandesti la o inmormantare, prima impresie este ca ai de vorbit doar cu un preot si sa gasesti un loc de inhumare. Nu este insa chiar atat de simplu.

Sunt o multime de formalitati premergatoare acestei operatiuni, astfel ca o persoane mai slaba de inger ar putea claca in astfel de momente. Acesta este motivul pentru care din ce in ce mai multe persoane apeleaza la firmele de servicii funerare atunci cand inregistreaza un deces in familie.

Iar ratiunile sunt mai mult decat simple. In primul rand, scapi de bataia de cap aferenta si ai mai mult timp de petrecut cu familia si cu cei apropiati in aceste momente dureroase.

De ce sa apelezi la o firma de servicii funerare

Primul lucru pe care trebuie sa il stii in momentul in care apelezi la o companie de servicii funerare este daca aceasta se ocupa cap-coada de tot ce tine de inmormantare si de operatiunile premergatoare.

Aceasta presupune o responsabilitate imensa pe umerii companiilor specializate, pe care o delegi prin semnatura, la momentul incheierii contractului. Pana la inmormantarea propriu-zisa, ai de facut mai multi pasi, primul dintre acestia fiind eliberarea certificatului de deces.

De asemenea, ai nevoie de certificat constataor, pe care de obicei il da un medic. Daca persoana este internata in spital, certificatul constataor al decesului il va da medicul specialist sau medicul de garda al institutiei.

In alte cazuri, cel mai adesea, certificatul constatator se da de catre medicul de familie, care trebuie sa se deplaseze la domiciliul persoanei decedate.

Dupa aceasta, in functie de data la care se doreste inmormantarea, se poate opta pentru depunerea cadavrului la morga sau la capela unei biserici, pentru ca rudele si apropiatii sa isi poata lua ramas bun.

Toate acestea presupun, din nou, o serie de formalitati si pregatiri aferente, precum spalarea si imbracarea persoanei decedate. De asemenea, familia poate opta pentru accesoriile necesare acestui ceremonial, incepand de la haine, pana la sicriu.

Din acest punct de vedere, firmele de servicii funerare iti pun la dispozitie cataloage cu produse din toate gamele, astfel incat ultimul drum al persoanei decedate sa fie parcurs cu sobrietate si stil.

Promptitudine in efectuarea serviciilor

Dar, poate primul lucru pe care il vei aprecia la o firma de servicii funerare este promptitudinea in efectuarea serviciilor. Aici, trebuie sa tii cont ca nu vorbim de aceleasi aranjamente ca la o nunta, unde stii cu luni bune inainte cand va fi momentul festiv si ai timp sa faci toate pregatirile.

In cazul unei inmormantari, lucrurile se petrec mult mai comprimat, in decurs de doar doua-trei zile. Un motiv in plus ca aceste formalitati sa fie lasate pe seama profesionistilor.

Leave a Reply